10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Proljeće istine za HNL

Proljeće istine za HNL

Proteklih tjedana uživali smo u europskom nogometu, a sada je vrijeme da zavirimo i u našu nogometnu realnost. Danas počinje proljetni dio HNL-a, a igrači će nakon duge zimske stanke ponovo krenuti u bitku za bodove, ali i goli opstanak. Liga se dogodine smanjuje sa 16 na 12 klubova što znači da će se na dnu prvoligaške tablice voditi velika bitka za ostanak u najjačem razredu hrvatskog nogometa. Izvjesno je da će ta borba biti zanimljivija od one na vrhu jer Dinamo pred Hajdukom ima 6 bodova prednosti i dovoljno kvalitete da tu prednost sačuva, vjerojatno i poveća.

Ova godina biti će ključna za neke klubove ne samo u pogledu sportskih uspjeha nego i u pogledu vlastite opstojnosti. Kriza je pogodila sve, a u najgoroj situaciji nalazi se Varaždin kojem prijeti stečaj zbog nepodmirenih dugovanja prema državi, igračima i klubovima. Varaždin bi danas trebao odigrati utakmicu s Rijekom, ali se do posljednjeg trenutka neće znati hoće li se ta utakmica održati zbog toga što Varaždin nije podmirio sva dugovanja koja su uvjet da započnu proljetni dio sezone. Konkretno, Varaždinici nisu uplatili 30 tisuća eura koje duguju Čakovcu kao naknadu za razvoj mladih igrača Lesjaka, Škvorca i Glavine. Pokušali su se nagoditi, ali vodstvo Čakovca nije pristalo na nagodbu uz objašnjenje da njima taj novac treba kako bi i sami mogli nastaviti funkcionirati. Cijela ova situacija pomalo liči na sapunicu čiji će se rasplet doznati tek danas u 17 sati kada bi ekipe Varaždina i Rijeke trebale istrčati na travnjak. Ukoliko se dug ne podmiri ili se ne nađe neko kompromisno rješenje moglo bi se dogoditi da Riječani osvoje najlakša 3 boda, samo zato što su se pojavili na terenu. Slična situacija prijetila je Karlovcu i Šibeniku, ali oni su uspjeli pronaći kompromis sa svojim vjerovnicima pa će sigurno odigrati svoje utakmice ovog vikenda.

Da je situacija stvarno alarmantna pokazuje i stanje u naša dva najveća kluba. Dinamo i Hajduk do sad su uvijek nekako bili izuzeti od financijskih problema, ali sada je i kod njih upaljeno zvono za uzbunu. Hajduk je, prema najnovijem izvještaju jedne nizozemske revizorske kuće, u tri godine od preoblikovanja u dioničko društvo uspio napraviti astronomski dug od 100 milijuna kuna. Novac je uglavnom otišao na neisplative transfere i nerealno visoke ugovore igračima i trenerima koji taj novac nisu opravdali. Da je ovakva politika Hajduka neodrživa govori i podatak da su Bili od svog preoblikovanja kupili  26 igrača, a u istom periodu je prodali samo trojicu. Takva nerazumna i što je još gore, neisplativa politika dovela je do sadašnjeg stanja u kojem aktualna uprava pokušava srezati ugovore i riješiti se preširokog igračkog kadra kako bi smanjila financijske izdatke i promijenila ovaj loš način poslovanja. To dakako nije jeftino pa će Hrvoje Maleš morati naći još barem milijun eura za nagodbu s igračima koji ne žele mijenjati uvjete ugovora koje su potpisali kada su dolazili u klub. Hajduku još uvijek ne prijeti  sudbina Varaždina, ali ako sadašnja uprava ne promijeni dužnički trend vrlo brzo bi se moglo dogoditi da da ‘Majstor s mora' doživi financijski brodolom od kojeg će se teško oporaviti.

Još nedavno Zdravko Mamić javno je vikao da je Dinamo ‘pun ko brod', ali otkako je završila Dinamova tužna priča u Ligi prvaka izgleda da je i veliki gazda promijenio ploču. Nakon sramote koju su doživjeli protiv Lyona igrači su se morali suočiti s još jednom , za njih još većom, neugodnosti. Ostali su bez premija koje su im obećane za ulazak u Ligu prvaka, a kada je izvršni predsjednik od njih zatražio da solidarno pristanu na smanjenje svojih ugovora nezadovoljstvo je postalo još veće. Većina igrača neće pristati na smanjenje ugovora što bi moglo naljutiti Mamića, a kad je on ljut onda se i igračima loše piše. ‘Pohlepni' igrači nisu jedina briga koju ima uprava Dinama. Sve je očitije da nova vlada i ministar za sport Jovanović rade na stvaranju zakonskih okvira koji bi poslužili da se promijeni vodstvo hrvatskog nogometa , a u toj priči najveći gubitnik bio bi baš Z. Mamić. Dakle i u Dinamu vlada potpuna neizvjesnost od igrača pa sve do uprave, a jedino što je gotovo sigurno je da će Dinamo i ove godine osvojiti dvostruku krunu.

Da ne bi sve u našem nogometu bilo crno pobrinula se Rijeka i dala nam tračak nade i optimizma da se stvari i kod nas mogu promijeniti nabolje. Prvoligaš s Kantride dobio je novog vlasnika, talijanskog poduzetnika multimilijardera Gabrielea Volpija koji je i veliki zaljubljenik u sport. Volpi je na potpisivanju ugovora zajamčio da će odmah uložiti 3 milijuna eura u NK Rijeku te da će podmiriti cjelokupan dug prema državi koji iznosi 18 milijuna kuna. Novi vlasnik najavio je organiziranje nogometnog kampa, gradnju novog stadiona i ulazak u Ligu prvaka u sljedeće 2-3 godine. Možda zvuči preambiciozno, ali ostvari li i polovicu najavljenih planova prosperirat će ne samo Rijeka nego i cjelokupni hrvatski nogomet koji je spao na najniže grane u svojoj povijesti.

U takvm ozračju očekujemo start proljetnog dijela sezone. Nije dobro, ali još uvijek ima vremena da se stvari poprave i da se spasi profesionalni nogomet na našim slabo posjećenim stadionima. Najbolji putokaz je Rijeka koja je pokazala da postoje investitori zainteresirani za ulaganje stranog kapitala u naš nogomet. Treba ga samo znati pronaći. Upravo to će biti najvažniji zadatak naših prvoligaša ovog proljeća jer sportski dio je ionako manje-više izvjestan. Dinamo će proslaviti nova dva trofeja jer je u ovom trenutku bez prave konkurencije, a ostalima preostaje da pokušaju nabaviti novac za daljnje funkcioniranje. Možda bi najveći uspjeh za naš nogomet u ovom trenutku bio da svi klubovi koji su započeli prvenstvo uspiju nekako dogurati do kraja sezone bez da naruše već ionako upitnu regularnost natjecanja. Klupko se počinje odmotavati danas u 17 sati kada počinju prve utakmice između Varaždina i Rijeke te Lokomotive i Zadra. Rijeka je već zabilježila tri boda protiv Varaždina, budući da su Varaždinci zbog nagomilanih dugova suspendirani.