10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Umag čeka domaćeg pobjednika

Umag čeka domaćeg pobjednika

Croatia Open u Umagu došao je do same završnice. Večeras u 20 sati Marin Čilić zaigrat će finale protiv Marcela Granollersa Pujola u nadi da će postati prvi domaći tenisač nakon Gorana Prpića s naslovom pobjednika Umaga. Od Prpića do danas su prošle 22 godine u kojima smo vidjeli pobjednike iz raznih zemalja, ali domaći predstavnici nisu imali previše uspjeha u završnici turnira. Možda je došlo vrijeme da se ta neugodna statistika večeras promijeni.

Marin Čilić osvetio se Ukrajincu Dolgopolovu na prošlogodišnjem porazu u finalu turnira. U polufinalu je rezultatom 7:5, 6:2 izbacio branitelja naslova i plasirao se u svoje drugo uzastopno finale na umaškim terenima. Čini se da Marinu baš odgovara domaći ambijent i cjelokupna organizacija turnira jer dva finala zaredom nisu slučajnost, pogotovo ne u ovako jakoj konkurenciji kao što je bila na ovogodišnjem izdanju Croatia Opena. No iako je došao do svog trećeg finala sezone Marin još uvijek nije obavio posao do kraja. Finalist je bio prošle godine i to je od njega već viđen rezultat pa je došlo vrijeme da svoj tenis digne na još višu razinu i pokuša osvojiti svoj drugi turnir ove godine. Protivnik mu neće biti nimalo bezopasan. Marcel Granollers pokazao je i na ovom turniru da ove sezone igra odličan tenis, a posebnu pažnju zahtjeva podatak da se radi o Španjolcu koji više od svega voli zemljane terene. U polufinalu Granollers je pobijedio svog poznatijeg sunarodnjaka Fernanda Verdasca rezultatom 6:2, 6:7, 6:1 i tako pokazao ozbiljne namjere da ode do samog kraja i osvoji  svoj prvi naslov sezone.

Čilić i Granollers dosad su se u karijeri sastali pet puta, a mnogo uspješniji bio je naš tenisač koji je upisao četiri pobjede. Ova jedna koju je izborio Granollers dogodila se prošle godine u Valenciji kada je Španjolac teškom mukom u tri seta ipak uspio dobiti Čilića. Statistika ne mora uvijek biti valjan pokazatelj odnosa snaga na terenu niti može biti kristalna kugla za proricanje budućnosti, ali u ovom slučaju četiri Marinove pobjede zaista jesu pokazatelj da je Čilić bolji i kvalitetniji tenisač od svog današnjeg protivnika. No to ne znači da ga čeka lagan posao kad večeras izađe pred prepune tribine centralnog terena u Umagu. Mnogo toga večeras će utjecati na ishod meča. Prvo je pitanje tko će se bolje prilagoditi na podlogu čije se karakteristike mijenjaju ovisno o vremenskim uvjetima. Za Čilića bi bilo puno bolje da je podloga brža no s obzirom na vremensku prognozu koja najavljuje oblačan dan vjerojatnije je da će više odgovarati Granollersu. Druga važna stvar u današnjem meču biti će pritisak koji će osjećati Marin Čilić. Poznato je da on nema mentalnu snagu kakvu su imali naši tenisači poput Ivaniševića ili Ljubičića i da ako ne uđe dobro u meč može odigrati ispod svake razine. Njegov protivnik nema nikakav teret očekivanja i svjestan je da će cijeli stadion navijati za Čilića pa može igrati svoju igru bez opterećenja.

Koncentracija će biti od velike važnosti u ovom meču. Čilić se mora spremiti na duge izmjene s osnovne crte i ne smije mnogo griješiti kao što je to radio Verdasco. Omjer neforsiranih pogrešaka i winnera bit će ključan, ali Granollers nije Nadal i Marin ne bi trebao po svaku cijenu tražiti način da što prije završi poen već bi trebao rizik pogreške prebaciti na Španjolca. Uspije li ostati miran i usredotočen pobjeda ne bi trebala izostati. Izvjesno je i to da će meč biti neizvjestan do samog kraja pa treba očekivati meč u tri seta. Ovdje se radi o protivnicima čija razlika u kvaliteti nije prevelika i teško je vjerovati da će jedan ili drugi tenisač završiti meč u dva seta.

Kad se sve zbroji i oduzme Čilić je favorit današnjeg meča, ali na terenu će trebati dosta mudrosti kako bi to kapitalizirao i na kraju se okitio naslovom pobjednika Umaga.