10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Utakmica važnija od finala- Real i Barca igraju polufinale Kupa kralja

Utakmica važnija od finala- Real i Barca igraju polufinale Kupa kralja

S jedne strane Real Madrid ili najveći klub u povijesti nogometa, najtrofejniji klub europskih natjecanja, najtrofejnija momčad španjolske, ”zlatni kavez” za mnoge zvjezdane nogometaše. Ponos Kastilje i španjolskog sjevera- jednostavno kraljevski klub. S druge strane Barcelona, ponos Katalonije, najbolja momčad svijeta u ovom trenutku, momčad koja igra hipnotički nogomet i osvaja trofeje kao na pokretnoj traci. Sve to danas će stati u prvu utakmicu polufinala Kupa kralja.

Real Madrid izgubio je prvenstvo. U njemu zaostaje nedostižnih 15 bodova za svojim najljućim rivalom, a da stvar bude gora ispred njih su u ovom trenutku i njihovi gradski rivali Atletico Madrid. Takva situacija prislila je Josea Mourinha da se fokusira na ono što još uvijek stigne osvojiti, a to je Kup i Liga prvaka. Do susreta s Manchesterom još ima vremena tako da mu je sada na pameti samo njegova ”crvena krpa” Barcelona. Ako taj Portugalac u nečemu gušta onda je to rušenje Barcelone, bilo gdje i bilo kada. Ne bira sredstva i važno mu je samo da navuče bore na lica Katalonaca. Zato ne treba sumnjati u njegovu motivaciju prije ove utakmice. Da može vjerojatno bi i on navukao kopačke i zaigrao samo kako bi pomogao. No, s obzirom da je vrlo loš nogometaš Mourinho će se držati klupe jer mu to ionako bolje ide.

A večeras će mu trebati i velika doza sreća kako bi naštetio Barceloni koja je sama po sebi najteži mogući protivnik. Naime momčad Reala izrešetana je izostancima pa tako večeras nećemo vidjeti  Ramosa, Casillasa, Pepea, Di Mariju i Coentraoa. To će ionako težak zadatak učiniti još težim. Vidljivo je da Mourinhu nedostaje praktički cijela obrana, a to je oduvijek bio temelj njegove taktike protiv Barce. Znači li to da ćemo vidjeti Real spuštenog garda, momčad koja će jurišati naprijed kako bi zabila gol više, a ne primila gol manje? Vrlo vjerojatno jer temeljiti defanzivnu taktiku na obrani u kojoj stoluju nesigurni Raul Albiol, prestari Carvalho i neiskusni Varane bilo bi prerizično. Vrijeme je da Mourinho zaigra na sve ili ništa, da uzme Barceloni loptu, da ju pritisne svojim napadačima, da joj zabije ”brdo” golova i da se nada da će primiti manje. Igrače za takvo što ima. Fantazisti Modrić i Ozil dovoljno su motorični i kreativni da pokreću Realove napade, Benzema ili Higuain (ovisni tko će igrati) znaju ”potrpati” dobre šanse, a Xabi Alonso, Khedira ili Essien znaju kako se pokriva prostor iza napadača. Mourinho ima sastojke da sam sebi pripremi najukusniju rođendansku tortu i da na najljepši mogući način proslavi svoj 50. rođendan.

Šlag na tortu trebao bi biti njegov sunarodnjak Cristiano Ronaldo igrač od najveće važnosti za današnji Real. Oružje za koje svi znaju da postoji, ali nitko ga ne može zaustaviti pa tako ni Barcelonina porozna obrana kojoj je u zadnjih šest utakmica zabio sedam golova. Da stvar bude bolja za Los Merenguese CR7 je i sada u odličnoj formi. U zadnjih sedam utakmica zabio je 10 golova i doživio nepodjeljenu podršku navijača s tribina koji u zadnjim utakmicama neprekidno skandiraju njegovo ime. To je ono što je želio od trenutka kad je potpisao za Real- da postane glavni matador, ”bog” Madrida. Sada je to dočekao, a da bi to sačuvao mora srušiti Barcelonu ako treba i sam samcat. Jer to se od njega očekuje i jer on to može.

Problem je što to isto može i Messi, maleni čarobnjak, neuhvatljiva sjenka, prikaza na terenu koju vidite, ali ju ne možete zaustaviti niti joj prići. Jedino što možete je gledati kako vam zabija golove- jedan, drugi, treći, četvrti… I tako u nedogled. Ove sezone zabio je monstruozna 44 gola u svim natjecanjima, a sezona je tek na svojoj polovici. U ogledima s Realom zabio je 17 golova i samo ga jedan dijeli do rekorda kojeg još uvijek drži Alfredo Di Stefano. Ima li netko tko sumnja da će i taj rekord biti u Messijevom vlasništvu?

No da je Messi jedini problem za Realovu obranu to bi se još nekako i riješilo, ali Barcelona je puna igrača od kojih svaki u jednom djeliću sekunde može riješiti susret u svoju korist. Može to Xavi jednim od svojih iznenadnih dodavanja s ”očima” koja se zabijaju iza obrane suparnika kao vrući nož u maslac. Može to i Iniesta, igrač s možda najboljom tehnikom u svijetu nogometa. Dribling pa brzi dupli pas s nekim od suigrača i evo Andresa oči u oči s Adanom, golmanom koji će sada prvi put u karijeri vidjeti kao se osjećao Casillas svih ovih godina kada je morao braniti napade ”izvanzemaljaca” s Camp Noua. Tom trijumviratu genijalaca pomagat će Fabregas, Pedro i Busquets kako se ne bi nalazili bez lopte u svojim nogama predugo. Bolju logistiku ne možete ni poželjeti.

Problem za Barcu mogal bi biti njena sumnjiva obrana. Načelno Alves, Alba, Puyol i Pique ne zvuči loše, ali u zadnje vrijeme Barca prima mnogo golova jer Puyol je sve stariji i nemoćniji pa se očekuje da će ga večeras zamijeniti Mascherano. No ni on nije ni blizu izdanja kakvima se proslavio u Liverpoolu. Izgubio se Argentinac negdje između zadnjeg veznog i stopera, ne zna ni on sam više što igra i to se itekako vidi na terenu. Dakle, ključ Barcinog dobrog rezultata biti će u obrani jer njihov napad nikada ne zakaže. Zaustavi li obrana Cristiana i Benzemu Katalonci će već jednom nogom biti u finalu.

Najveća nogometna utakmica na svijetu večeras bi trebala biti zanimljivija nego ikad i mišljenje je mnogih da će na travnjaku biti vatreno. I dobro je da je tako samo dok ta ”vatra” ne preraste u požar nesportskih poteza jedne ili druge strane kao što smo mogli vidjeti u nekim prijašnjim utakmicama. Veliku ulogu u sprečavanju incidenata će imati i sudac Clos Gomez. Koliko god velika bila čast da se sudi ovakva utamica toliko je velik i stres jer svaka i najmanja pogreška gleda se pod povećalom, a eventualne greške nisu prihvatljive. Ova utakmica mogla bi biti klasik koji će samo još jednom opravdati naziv ove utakmice- ”el gran Clasico”.