10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Vatreni protiv Norveške hvataju formu za Poljsku i Ukrajinu

Vatreni protiv Norveške hvataju formu za Poljsku i Ukrajinu

Vatreni danas u Oslu igraju posljednju pripremnu utakmicu prije europskog prvenstva. Protivnik će im biti Norveška, neugodna reprezentacija koja nije izborila nastup na kontinentalnoj smotri, ali koja je dovoljno jaka da Bilićevim momcima posluži kako pravi test pred iskušenja koja ih očekuju u Poljskoj, a nadajmo se i Ukrajini.

U taboru Vatrenih stvari polako postaju sve jasnije, kako stručnom stožeru tako i igračima. Prva postava za susret s Irskom već se polako nazire, a igrači prihvaćaju svoje uloge bez puno buke ili nezadovoljstva koje bi moglo narušiti atmosferu u svlačionici. Iz svlačionice dolaze samo optimistični tonovi pa tako nije rijetko čuti ni komentare da ćemo biti prvaci Europe, kako je nedavno rekao Nikica Jelavić. Koliko u takvim (pre)optimističnim prognozama ima istine moći ćemo vidjeti već protiv Norveške koja će ovoj selekciji poslužiti kao težak, ali i dobar test vlastitih mogućnosti.

Norveška nije top reprezentacija svjetske kvalitete, ali je čvrsta i organizirana, baš onakva s kakvima Hrvatska u pravilu ima problema. U svojoj kvalifikacijskoj skupini za Euro Norveška je bila treća, odmah iza Danske i Portugala, ali s istim brojem bodova kao Portugal, a to je podatak koji dovoljno govori o mogućnostima ove momčadi. Ova momčad nema izraženo kvalitetne pojedince nego je jaka kao kolektiv. Najbolji igrač im je Morten Gamst Pedersen, a tu je i poznati napadač West Hama John Carew koji je daleko od forme koja ga je proslavila u engleskoj Premier ligi. Nisu to neka imena koja bi našim igračima trebala tjerati strah u kosti, ali ne treba se zavaravati da će ovo biti lagana utakmica. Norvežani igraju s gustim defanzivnim blokom u dvije linije u formaciji 4-4-2 i izrazito su fizička i radna momčad. U njihovoj igri nema puno vica niti mjesta za improvizaciju, ali to je vjerojatno posljedica nešto oskudnije pojedinačne kvalitete igrača. Nedostatak lepršavosti zato vrlo dobro nadoknađuju svojom disciplinom i uigranim kombinacijama, a posebno prekidima iz kojih znaju biti vrlo neugodni. Utakmice protiv takvih protivnika često znaju biti iscrpljujuće, ali je sreća za Vatrene što se ipak radi o prijateljskom dvoboju u kojem se ne očekuje da će Norvežani igrati na 100% jer bi tako mogli nepotrebno ozlijediti sebe i svoje suparnike.

Bilić Boysi ušli su u posljednju fazu priprema. Ova utakmica trebala bi poslužiti kao pravi test mogućnosti našim nogometašima, a da Bilić misli ozbiljno vidi se i po vjerojatnom sastavu kojeg će poslati na teren protiv Norveške. Vrlo je izvjesno da će to biti identičan sastav onom koji će 10. lipnja istrčati protiv Irske. Razlika je jedino što protiv Norveške neće igrati naš najbolji igrač Luka Modrić koji je dobio poštedu zbog lagane viroze. Bilić s njim ništa ne želi riskirati, a njegove mogućnosti ionako su svima vrlo dobro poznate. Njegovo mjesto u veznoj liniji mogli bi popuniti Kranjčar ili Rakitić stoga se njegov izostanak ne bi trebao previše osjetiti u igri naše reprezentacije. Napad bi trebali predvoditi Jelavić i Mandžukić koji bi Norvežanima mogli stvarati prilično puno problema u defanzivnoj liniji. Mandžukić svojim neumornim presingom, a Jelavić fizičkom snagom i realizatorskim sposobnostima. Sve u svemu od Hrvatske se očekuje nastup bez mane, bez obzira što ovdje rezultat nije bitan. Bilo bi loše sada kvariti raspoloženje zbog nekog neugodnog rezultata koji iako nije bitan može poremetiti mir u svlačionici i unijeti crv sumnje u igrače, ali i našu uvijek kritički nastrojenu javnost, samo 10-ak dana prije prvenstva. Pobjeda je u ovoj utakmici na neki način imperativ ponajviše zbog podizanja morala našim igračima i navijačima. Ne treba sumnjati da će je Vatreni i ostvariti kako bi sa što većim optimizmom bili ispraćeni na europsko prvenstvo.