10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Vatreni traže bodove protiv moćne Belgije

Vatreni traže bodove protiv moćne Belgije

Večeras se nastavlja kvalifikacijski ciklus za svjetsko prvenstvo u Brazilu. Hrvatsku nogometnu  reprezentaciju očekuje težak posao protiv Belgije u pokušaju da se domogne nova tri boda koja bi nam olakšala daljnji tijek kvalifikacija. S Makedonijom prošlog petka, unatoč minimalnoj pobjedi, nije izgledalo savršeno, a večeras bi Vatrene prema najavama trebao dočekati pakao u Bruxellesu i još veći izazov kad je suparnik u pitanju.

Belgija pod vodstvom izbornika Marka Wilmotsa polako, ali sigurno izrasta u jednog od velikana europskog nogometa. Mlada i potentna momčad poslala je upozorenje svojim protivnicima kada je prije 20-ak dana razbila moćnu Nizozemsku s velikih 4:2. Bila je to prijateljska utakmica, no dojam koji je Belgija tada ostavla bio je dovoljan da utjera strah u kosti njezinim protivnicima u kvalifikacijskoj skupini. Na krilima tog rezultata Belgija je u prvom kvalifikacijskom ogledu pobijedila Wales s lakih i rutiniranih 2:0, bez previše stresa i sada s tri boda na kontu dočekuje Hrvatsku u utakmici koja bi već u ovako ranoj fazi natjecanja mogla dati odgovor na pitanje tko će biti glavni favorit za odlazak u Brazil.

Belgija prolazi kroz svojevrsnu nogometnu revoluciju u posljednjih godinu dana. Momčad kojom raspolaže Wilmots prepuna je ekstra klasnih igrača pa je pravo čudo kako se ova momčad nije uspjela plasirati na posljednje europsko prvenstvo. Možda je za to dijelom bio zaslužan i gubitnički mentalitet kojeg su se igrači Belgije sada spremni riješiti. U tom tonu odjekuju i njihove najave ove utakmice u kojima govore da jedva čekaju susret s Hrvatskom i da očekuju pobjedu. Prilično optimistične najave kada se zna da je Hrvatska 9. , a Belgija 40. reprezentacija svijeta. No Belgijanci su svjesni snage koju imaju u momčadi, a izgleda da su sada to odlučili pokazati na terenu.

Njihov najbolji igrač u ovom trenutku je veznjak Chelseaja Eden Hazard koji je ovog ljeta prešao iz Lillea u londonski klub za 40 milijuna eura. Euri neće možda otkriti pravu kvalitetu igrača, ali kad za vas veliki Zinedine Zidane kaže da ste njegov nasljednik onda to ipak nešto znači. Hazard je već u Lilleu bio proglašavan za igrača godine, a otkad je prešao na Otok dobiva samo komplimente tamošnje nogometne javnosti. Uklopio se vrlo brzo te je odmah postao stožerni igrač Di Matteove momčadi. S njim u istoj ligi igra i Marouane Fellaini, polivalentni igrač Evertona. Taj momak visok 195 centimetara prava je napast u sredini terena za suparničke kreatore igre. Njegova silina i nogometno znanje upotpunjeno agresivnošću koju posjeduje čine ga pravim bedemom u obrani, ali jednako tako zbog svoje visine opasnim u suparničkom šesnaestercu. Iz iste lige nam dolazi i stoperski par Belgije. Vermaelen iz Arsenala, a Kompany iz Manchester Cityja. Prva postava oba kluba praktički je nezamisliva bez njih dvojice, a to će dovoljno reći o njihovoj kvaliteti. Neprelazni na zemlji, a moćni u skoku, kako napadačkom tako i defanzivnom- tako bi se mogla okarakterizirati njihova igra. Tu je i novo pojačanje Zenita Axel Witsel. Za njega je ruski klub platio 40 milijuna eura pa će i to nešto reći o njegovoj kvaliteti. Witsel je igrač sredine terena, vrlo motoričan i sposoban kreirati bezbroj šansi svojim suigračima. Kada bismo ga uspoređivali s nekim iz naše reprezentacije najsličniji bi bio Luki Modriću. Ni u napadu Belgije konkurencija nije puno slabija. Mirallis, Benteke i Lukaku ravnopravno se bore za prvu postavu, ali stječe se dojam da koga god Wilmots izabere neće pogriješiti.

Sve ovo samo je potvrda da Belgija nema namjeru igrati sporednu ulogu u ovoj utakmici nego napasti od prve minute Štimčeve izabranike i pokušati riješiti utakmicu što prije. Momci su ‘nabrijani' na uspjeh i čini se da su odlučni plasirati se u Brazil. Njihova igra je kompletna i izgleda kao da nema slabih strana. Čvrsta obrana ulijeva sigurnost, a ako malo zašteka tu je uvijek Fellaini da pokrpa rupe. vezni red opasan je kako u sredini tako i na krilima, a napad je spreman sve prilike ‘potrpati' u mrežu. Poseban segment na koji će  naši stoperi morati obratiit pozornost su prekidi i centaršutevi u šesnaestereac jer Belgija je izrazito opasna u skok igri koja predstavlja jedno od njenih najjačih oružja.

Sve ovo zna i Igor Štimac pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se oduprijeti opasnim Belgijancima. Ono što je Hrvatska pokazala protiv Makedonije neće biti dovoljno za pozitivan rezultat, a pod pozitivan mislimo i na neriješen ishod koji bi u ovom trenutku bio velik k'o kuća.

Hrvatska nema velikih problema s igračima. Svi najvažniji su u kadru momčadi i spremni su igrati. Malu zabrinutost stvara samo stanje Vedrana Ćorluke koji ima kroničnih problema s Ahilovom tetivom, no prema posljednjim najavama  on bi trebao biti sposoban večeras dirigirati našom obranom. Naveliko se priča i o formi Luke Modrića koji nije prošao pune pripreme tako da još uvijek nije u natjecateljskoj formi. To bi mogao biti problem, ali zapravo ovdje dvojbe nema jer Luka je protiv Makedonije pokazao da jednim svojim potezom može riješiti utakmicu tako da izbornik ovdje nema mnogo opcija. Ako može hodati, Luka će i igrati, a sve ostalo bilo bi preriskantno.

No pravi problemi za Štimca i njegov stručni stožer ne leže u odabiru igrača nego u načinu na koji će oni igrati . Izgleda da se naš izbornik odlučio na formaciju sličnu onoj koja je u Istanbulu razbila Turke s 3:0. To znači agresivna obrana, agresivan vezni red i agresivan napad. Sva ta agresivnost bit će usmjerena samo jednom cilju, a to je da se protivniku uzme lopta i jurne u brzi protunapad. Za takvu taktiku bit će ključan izbor napadača. Logično je da to budu Olić i Mandžukić koji svojom trkom mogu prisiliti suparničke stopere na pogrešku ili nekontrolirano izbijanje lopte. U veznom redu bi također moglo doći do promjena u odnosu na utakmicu s Makedonijom. Rakitić je izgubio mjesto u momčadi, a njegova alternacija će čini se biti 18- godišnji Radošević. Bude li to zaista tako Štimac će na sebe preuzeti veliki rizik. Tako mlad i neiskusan momak može djelovati pozitivno na momčad svojom trkom i zalaganjem, ali jednako tako se može pogubiti na terenu zbog impesioniranosti protivnikom i samom utakmicom. To je rizik koji je Štimac spreman preuzeti. Uspije li, bit će genijalac, u suprotnom budala, ali hrabrost mu se ne može osporiti.

U ovoj utakmici Belgija je favorit. Blagi, ali ipak favorit. Nominalno ima jaču momčad, u boljoj je formi, igra na vlastitom stadionu i motivirana je do neba. No s druge strane tradicija je na našoj strani jer Belgija je u zadnjih 5 godina samo jednom dobila reprezentaciju iz top 10, a Hrvatska je i mnogo iskusnija momačd koja zna odigrati najbolje onda kad je to najpotrebnije.