10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Vettel i Alonso u posljednjem obračunu, na legendarnom Interlagosu odlučuju o naslovu prvaka!

Vettel i Alonso u posljednjem obračunu, na legendarnom Interlagosu odlučuju o naslovu prvaka!

Karavana oktanskog cirkusa Formule 1 došla je do svoje posljednje stanice. Utrka u Brazilu zaključit će ovu po mnogočemu spektakularnu sezonu te će peti put u posljednjih sedam sezona ponuditi odgovor na najvažnije pitanje- tko će biti svjetski prvak.

Interlagos će danas i sutra biti poprište jedne od najuzbudljivijih završnica u posljednjem desetljeću Formule 1. Fernando Alonso i Sebastian Vettel riješit će pitanje svjetskog prvaka u izravnom obračunu, a kako sada stvari stoje Alonso je taj koji će morati ići iznad svojih mogućnosti da bi se okitio trećim naslovom prvaka. Sebastian Vettel ima 13 bodova prednosti i brži bolid, što je dokazao i na slobodnim treninzima uoči kvalifikacija za utrku. Red Bullove ‘limenke' pokazuju odličnu formu i ne bude li nepredviđenih okolnosti trebale bi biti uvjerljivo najbrži bolid na stazi. Parirati im u ovom trenutku može samo Lewis Hamilton sa svojim Mclarenom. I to je jedan od faktora u kojima će baš Alonso tražiti svoju šansu. Uspije li Hmailton biti ispred Vettela olakšat će mu posao, ali to još neće biti dovoljno Alonsu da bi ugrozio mladog Nijemca koji će, ako dođe do duela s Hamiltonom, sigurno pustiti gas jer borba s Britancem je prerizična. Sve što Vettel treba je završiti utrku i sakupiti još 12 bodova. Borbe s Hamiltonom, Massom, Webberom ili Buttonom njemu nisu trenutno bitne. Seb Vettel će voziti za pobjedu samo ako mu u tome nitko ne bude smetao jer njemu je ovdje cilj naslov prvaka, a ne pobjeda. Nekima se to možda neće svidjeti, ali to je pametna vožnja, a Nijemac je unatoč svojim mladim godinama pokazao da je vrlo pametan vozač.

Druga ‘slamka' spasa zakoju će se hvatati Fernando Alonso je kiša. Naime, prognostičari za vikend predviđaju 75 posto šanse za obilne pljuskove u Sao Paulu i predviđaju između 30 i 40 litara kiše po četvornom metru. To svakako ide na ruku Španjolcu jer se u takvim vremenskim uvjetima performanse bolida izjednačavaju i oni koji su imali prednost ju gube. To ide na ruku Ferrariju koji je u ovom trenutku barem pola sekunde sporiji bolid od Red Bulla. Takav scenarij utrke ponudio bi najviše dramatike i bila bi to završnica sezone kakvu ova sezona zaslužuje- spektakularna. Alonso i Vettel na natopljenoj stazi daju sve od sebe i bespoštedno se bore za najvišu nagradu i priliku da postanu najmlađi trostruki svjetski prvaci. Jednom riječju to bi bila poslastica za sve fanove F1, za koga god navijali.

Treća i posljednja, ali i ‘najtanja' šansa za Alonsa je alternator u motoru Red Bulla. To je dio bolida koji je dosad nekoliko puta ove sezone zaustavio Red Bullove bolide i ostavio ih bez ičega. Christian Horner sam je izjavio da su to tempirane bombe koje mogu u svakom trenutku eksplodirati što samo po sebi nije ohrabrujuće za njegovog vozača, pa uz pritisak koji nosi ova utrka mora i otome razmišljati.

Vettelu za osvajanje naslova treba najmanje četvrto mjesto, čak i ako Alonso pobijedi. Ako Španjolac završi drugi, Nijemac  će naslov osvojiti i sa šestim mjestom, pa i s devetim ako Alonso bude treći, i to je njegov “dopušteni minimum”. Ne treba zaboraviti na Lewisa Hamiltona, najbržeg na treningu i pobjednika posljednje utrke, koji će opet biti spreman svakome pokvariti dan.

Dakle, danas u 17 sati nas očekuju vrlo zanimljive kvalifikacije koje bi mogle puno toga odrediti i prije samog starta utrke na kojoj ćemo doznati  tko će biti najmlađi trostruki svjetski prvak u povijesti sporta. Zasad taj rekord drži Ayrton Senna koji je to uspio s 31 godinom. Dočepa li se Alonso naslova ‘skinut' će Sennu za četiri mjeseca, a pođe li to za rukom Vettelu napravit će to sa šest godina ‘fore'. Osim toga Nijemac bi nakon Fangia i Schumachera postao tek treći vozač u povijesti koji je osvajio tri naslova prvaka zaredom.

Ipak, koliko god ova utka bila o Vettelu i Alonsu završit ćemo najavu s Michaelom Schumacherom. Ovo će biti njegova posljednja u ulozi profesionalnog vozača F1. Od legende se očekuje mnogo nego samo da uživa u svojoj posljednjoj vožnji. Bude li tome tako i on bi mogao u borbu za vrh poretka. nakon svega što je dao ovom sportu to bi bilo zasluženo. Uostalom završit ću ovaj tekst njegovim riječima: „Tko će biti najmlađi trostruki svjetski prvak? Ne znam. Ali znam tko je najmlađi sedmerostruki.“