10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Za kruh ćemo se snaći – dajte nam Igara!

Za kruh ćemo se snaći – dajte nam Igara!

Kasno večeras, svečanim otvaranjem na Olimpijskom stadionu u Londonu počet će 30. ljetne Olimpijske igre. Spektakl otvaranja počinje u 22 sata po našem vremenu, a sudeći po najavama, ceremonija bi trebala biti veličanstvena, baš onakva kakvu ovakav sportski  ‘blagdan' zaslužuje.

Britanci su oduvijek bili skloni tradiciji koja često zna biti pomiješana s dozom taštine pa ne čudi što najave govore da bi ova ceremonija trebala nadmašiti čak i onu koju su priredili Kinezi prije četiri godine u Pekingu. Hoće li se te optimistične najave ostvariti treba tek vidjeti, no Britanci su se potrudili da sve funkcionira u najboljem mogućem redu. Za osmišljavanje ceremonije otvaranja zadužili su Dannyja Boylea, filmskog redatelja  koji je s filmom „Milijunaš s ulice“ osvojio Oscara. Čovjek ima najjače moguće reference za ovaj posao pa ne čudi što svi očekuju predstavu epskih razmjera. Uostalom, svjedoci dosad održanih proba potvrđuju ove najave.

No otvorenje je samo predstava za oči svijeta, a prava drama održat će se ipak u režiji nekih drugih, nama zanimljivijih protagonista. Sportaši i sportska natjecanja su mnogo bitniji u cijeloj ovoj priči jer su oni ti koji se bore za vječnu slavu koju donosi nastup ili osvajanje medalje na Olimpijadi. Ovo natjecanje kroz povijest je ispisalo bezbroj lijepih i manje lijepih sportskih priča, no jedno je sigurno- ovo natjcanje je ono za što svaki sportaš živi i radi.

Hrvatsku će ove godine na igrama predstavljati rekordan broj sportaša i sportašica što je samo po sebi uspjeh jer u današnje vrijeme žestoke konkurencije nije lako izboriti olimpijsku normu ni u jednom sportu. S te strane ove igre su za nas već sada uspjeh no kakvi bi oni sportaši bili da se ne nadaju najsjajnijim medaljama. Favorita za takve uspjehe nam ne nedostaje. Rukometaši su već 15 godina konstanta na igrama, a iznimka neće biti ni ovaj turnir. Balić i njegovi Kauboji ponovo su favoriti za odličje iako se nalaze u teškoj skupini. Tu su i naše Barakude. Ratko Rudić i vaterpolisti spadaju u sam vrh svjetskog vaterpola i zapravo su velesila ovog sporta pa ni ne čudi što i od njih očekujemo da se ‘pofajtaju' za najsjajnije odličje. U pojedinačnim sportovima situacija je malo kompliciranija. Naša glavna atletska vedeta Blanka Vlašić otkazala je nastup na igrama tako da smo jednu gotovo sigurnu medalju nažalost izgubili prije no što je natjecanje i počelo. No nije sve ni tako crno. U pravo vrijeme u formu se vratila naša cura iz zagrebačke Dubrave Sandra Perković. U bacanju diska nema joj ravne na svijetu, a na njoj je da svoj pravi hitac baci u finalu i uveseli sebe, svog trenera Ivana Ivančića i cjelokupnu naciju. Ima među našim sportašima još potencijalnih osvajača medalja. Jedriličari, gimnastičari, streljači… Konkurencija je jaka, ali jaka je i želja u naših sportskih gladijatora.

Osim naših sportaša pozornost će plijeniti i ostatak svijeta. Kraljica sporta atletika će u svojoj kraljevskoj disciplini, sprintu na 100 metara, ponuditi epski i dugoočekivani dvoboj između nedodirljivog ‘Munje' Bolta i pretendenta na njegovo zlato Yohanna Blakea. Nogometni turnir nikada nije bio jači. Španjolska i Brazil s Neymarom, Hulkom i Silvom su glavni kandidati za finale u kojem bi moglo biti vatre. Plivanje nam nudi još jedan pohod najvećeg olimpijca svih vremena Michaela Phelpsa na brojne zlatne medalje koje bi bile samo šlag na tortu njegove brilijantne karijere. Tenisači dolaze motivirani i pripremljeni za borbu. Federer je sigurno najveći favorit sad kad nema Nadala jer trava Wimbledona na kojoj će se olimpijski turnir održati njegov je teniski dom u kojem je ostvario najveće uspjehe karijere. Mi se nadamo da će mu račune pomrsiti naš Marin Čilić koji na ovaj turnir dolazi u odličnoj formi no, ako Marin i ne osvoji medalju biti će ‘gušt' gledat ga na ovoj pozornici.

Kad se upali olimpijski plamen počet će prava bitka za slavu i odličja. Popusta nema ni za koga jer svatko tko je ovdje želi vidjeti sportski Olimp i ostavit će zadnji atom snage na borilištu samo kako bi ga ugledao. Pa, neka Igre počnu!