10bet
Neteller
Unibet UK offer:
bet £20 get £40


Unibet Italiy Seria B

32red casino 320%
Home / Sport / Zahuktali Australian Open došao do četvrtfinala

Zahuktali Australian Open došao do četvrtfinala

Australian Open ušao je u svoj drugi tjedan. Odigrani su svi mečevi osmine finala i može se reći da su rezultati uglavnom očekivani jer je većina favorita, teže ili lakše od očekivanog, izborila svoje mjesto u četvrtfinalu. Jedino veliko iznenađenje priredio je Japanac Kei Nishikori  koji je i jedini nenositelj u društvu četvrtfinalista. On je u osmini finala pobijedio Jo- Wilfred Tsongu rezultatom 2-6, 6-2, 6-1, 3-6, 6-3 i tako postao prvi Japanac u četvrtfinalu Australian Opena nakon punih 80 godina.

Najlakši posao u osmini finala imao je Andy Murray koji je prošao dalje nakon što mu je Kazahstanac Mikhail Kukushkin predao meč pri rezultatu 6-1, 6-1, 1-0. Kukushin ni do predaje meča nije bio ravnopravan protivnik rastrčanom Murrayu koji će eto, igrom slučaja, najodmorniji dočekati svog suparnika u četvrtfinalu. Svježina će mu sigurno trebati da slomi svog protivnika, Nishikorija koji bi nakon pobjede nad Tsongom mogao biti težak zalogaj i za Škota pogotovo ako uključi svoj „kamikaza“ način rada koji je svojstven svim japanskim sportašima. Murray je prošlogodišnji finalist ovog turnira i ove godine očekuje da barem ponovi lanjski rezultat i da u finalu pokuša osvojiti svoj prvi grand slam naslov. Osminu finala dobio je bez puno borbe, ali četvrtfinale protiv apsolutnog iznenađenja turnira neće biti šetnja iako na papiru Murray ima najbolji ždrijeb od svih četvrtfinalista.

Drugi četvrtfinalni par gornjeg dijela ždrijeba su Novak Đoković i David Ferrer. Španjolac je u osmini finala izbacio Richarda Gasqueta u tri seta i bez prevelikih problema si osigurao četvrtfinale. Jedina je šteta za njega što ga je ždrijeb spojio sa Đokovićem koji i ove godine igra fantastično i djeluje kao da će sigurno obraniti titulu. U osmini finala Nole nije imao lak posao protiv domaćeg veterana Lleytona Hewitta kojeg je pobijedio rezultatom 6:1, 6:3, 4:6, 6:3 nakon malo manje od tri sata igre. Hewittu ostaje barem utjeha da je postao prvi tenisač na ovom turniru koji je uzeo set Đokoviću, a Ferreru ostaje nada da se Đoković protiv Hewitta potrošio dovoljno da bi bio pobjediv. Teško je očekivati da će Đoković ispasti već u četvrtfinalu, ali Ferreru ne preostaje ništa nego odigrati najbolje što može i nadati se najboljem ishodu. Realno, nema prevelikih izgleda protiv Srbina koji je kvalitetniji igrač u svakom pogledu. Na ruku mu ne ide ni podloga koja sigurno odgovara više Đokoviću nego klasičnom „zemljanom“ Španjolcu.

Najzanimljiviji i potencijalno najneizvjesniji četvrtfinalni par su Roger Federer i Juan Martin Del Potro. Obojica su imala podjednako lagan posao u osmini finala i lako su se obračunali sa svojim protivnicima u tri seta. Federer je izbacio domaću nadu Bernarda Tomica u meču koji je cijelo vrijeme bio jednosmjerna ulica i koji je na kraju završio rezultatom 6-4, 6-2, 6-2. Tako su se Australci u istoj fazi natjecanja oprostili od Hewitta i Tomica i više nemaju svojih predstavnika na turniru. Ako su se navijači „klokana“ i nadali da bi netko od ove dvojice mogao daleko dogurati nade su im sada definitivno pokopane. Del Potro je protiv  Philipa Kohlschreibera imao još lakši posao nego što ga je imao Federer. Pobijedio je u tri seta rezultatom 6-4, 6-2, 6-1. Dvoboj Federera i Del Potra mogao bi biti i poslastica dosadašnjeg dijela turnira.  Ni jedan ni drugi nisu izgubili set na cijelom turniru. Del Potro nije imao problema niti u jednom meču dosad, a Federer se malo mučio jedino u susretu s Ivom Karlovićem. Švicarac je u tom meču bio i blizu da izgubi svoj prvi set na turniru kada se igrao tie break prvog seta, ali Karlović ni sa svojim servisom nije uspio zadržati Švicarca kojem još uvijek u rubrici izgubljeni setovi piše nula. Federera sada čeka težak četvrtfinalni meč protiv mladog i kvalitetnog Del Potra koji je prošlu godinu uglavnom potrošio vraćajući se u formu nakon ozljede, ali sada djeluje opasno i motivirano da se vrati u društvo tenisača kojem i pripada, a to je prvih 5 na ATP listi.

U posljednjem četvrtfinalnom meču čeka nas dvoboj Rafaela Nadala i Tomasa Berdycha. Nadal je svoj posao do četvrfinala obavio glatko i bez previše stresa. Glavna misao mu je bila potrošiti što manje energije i paziti na svoje koljeno koje je ozlijedio na samom početku turnira. Oduvijek je bio sklon ozljedama (pogotovo koljena) i već smo pomalo navikli da se Nadal dozira u početnoj fazi natjecanja. Sada kada je ušao u drugi tjedan turnira morat će zaboraviti na ozljedu i igrati maksimalno želi li ugroziti Novaka Đokovića i vratiti primat u svjetksom tenisu. Prva stepenica na tom putu bit će mu odlični Čeh Tomas Berdych koji je u osmini finala pomalo sretno svladao Nicholasa Almagra rezultatom 4-6, 7-6(5), 7-6(3), 7-6(2). Almagro se odlično borio, ali jednostavno nije imao sreće ni koncentracije u odlučujućim trenucima meča. Sva tri tie breaka otišla su na stranu Čeha koji je tako prošao u četvrtfinale i kojeg sada čeka težak posao protiv Rafe Nadala. Bude li Nadal na svojoj optimalnoj razini Berdych će se sigurno oprostiti od turnira, ali i Nadal će morati pripaziti na ovog odličnog tenisača kojeg je i Federer dobro zapamtio još u Wimbledonu 2010.g. Tada je Čeh izbacio iz turnira Federera koji je bio apsolutni favorit ne samo tog meča nego i cijelog Wimbledona. Upravo s tom mišlju će Nadal morati pristupiti ovom meču ukoliko želi vidjeti polufinale turnira.

U Australiji od ovog tjedna počinje prava borba, bez poštede i kalkuliranja. Svi tenisači koji su izborili ovu fazu natjecanja zaslužuju respekt od strane svojih protivnika bez obzira na trenutnu poziciju na ATP listi. Đoković i Murray možda jesu izraziti favoriti u odnosu na svoje protivnike u četvrtfinalu, ali ta činjenica će im malo značiti ne odigraju li najbolje što u ovom trenutku mogu. Isto tako Nadal će morati dati 100% u meču protiv Berdycha i neće više moći dozirati snagu i opterećenje na koljena jer bi mu se moglo dogoditi da ispadne iz turnira pa da shvati da je više pazio na sebe nego na protivnika. Više nema šale, od sada samo najbolji prolaze.